2011. augusztus 10., szerda

A Hetedik Doktor


Színész: Sylvester McCoy
Időszak: 1987-1996
Első Megjelenés: KDW: S24 Time and the Rani – Idő és a Rani
Utolsó Megjelenés: Doctor Who TV film (1996)

Első évadjában komikus karakterként indult, aki gyakran viccelődött, akár önmagán is, de hamarosan egy sötétebb személyiség bontakozott ki, ami felvetette újból a kérdést, hogy ki is a Doktor valójában. A Hetedik Doktor érájában szakították meg (1989-ben) a sorozat addig 26 éven keresztül töretlen vetítését. Bár a történet nem állt meg. 1992-1997 közt folytatódott könyvek formájában is.

Személyiség: Talán a Hetedik Doktor ideje alatt volt a legnagyobb változás megfigyelhető az Idő Lordban egyetlen inkarnáció alatt. Az elején egy szeretetre méltó, kicsit ügyetlen figura volt, amiből egy hajszolt, sötét játékmesterré változott, akinek tevei, hogy legyőzze régi és új ellenségeit időn és téren át íveltek. Általában előzékeny, kíváncsi, élelmes, könnyed, robbanékony és aranyos volt. Ennek ellenére, ahogy elkezdte csatáit és még jobban elrejtette titkait – mind terveit, mind saját kilétét – egy komolyabb, elmélkedő, titokzatos, manipulatív és néha bajt kereső, de parancsoló Doktort ismerhettünk meg, aki folyamatosan azt a benyomást keltette, hogy több van a felszín alatt, mint azt első látásra gondolnánk. Hasonlóan Második inkarnációjához kész volt tetetni a bolondot, hogy ellenségei alábecsüljék képességeit. Együtt érző volt társai, sőt néha még ellenségei irányában is. Néha hajlamos volt átsiklani az apróbb részletek felett, ami esetenként végzetes következményekkel járt. Mikor a fenyegetés megszüntetése érdekében cselekedett az általában szívtelen, pusztító és végleges volt. Nem állt tőle távol, hogy eltitkolja terveit barátai és szövetségesei elől, hogy felhasználja őket a neki megfelelő módon. Harmadik inkarnációjával szemben, az erőszak minden formáját elítélte, és a lőfegyverek használatát mindig ellenezte, habár képes volt bárkit ájulttá tenni egyetlen érintéssel.
Gyakran használt maga által készített kütyüket, de sosem végső húzásként. Ellenfeleit leggyakrabban rábeszélte a megadásra. Erre egyik legjobb példa, amit a Mesternek mondott, míg azt idegen világ befolyása alatt volt: „Ha úgy harcolunk, mint az állatok, akkor úgy halunk meg, mint az állatok.” Talán az egyik legsötétebb megszemélyesítése volt a Doktornak, aki úgy tűnt a világ sorsának súlyát hordozza vállain.

Jellemzően Panama kalapban járt, és egy piros kérdőjelet formázó nyelű esernyő volt kezében. Elődeitől eltérően enyhe skót akcentussal beszélt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése